Hiç alışık olmadığımız, yaşadığımız bu olağanüstü süreçte pandemi hem kişisel baz da hem de iş hayatında zorunlu değişiklikleri beraberinde getirdi.
Oldukça geniş bir yelpazede iş dünyası sektörleri çalışanlarını evden çalışmaya teşvik etti. Esnek çalışma modelleri güncel tercihler arasında yer aldı.
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Berna Öztınaz, “Önümüzdeki dönemde iş hayatında fiziksel etkileşimin daha az olduğu, toplantıların uzaktan bağlantı yoluyla yapıldığı, hijyenin ana gündem maddelerinden biri olduğu ve yeni çalışma modellerinin çalışan ve işveren arasında görüşülerek hayata geçirildiği bir süreç bizi bekliyor. Aslında günümüzden daha demokratik ve uygar, toplumun ihtiyaçlarına uygun yeni bir iş hayatı başlıyor” diye süreci tanımlıyor.
Değişim ve Şirketler
Öngörülmesi çok da mümkün olmayan benzersiz sürecin içerisinde bulunduğumuz bu zamanlarda “değişim” hiç olmadığı kadar hızla hayatlarımızı etkiliyor. Şirket içerisinde yer alan liderler alınması gereken tedbirleri panik havasından uzak şekilde uygulamaya koyarken, çalışanlarının geleceğe dair umutlu olması için destekleyici bir görevi de üstleniyor. İnsan odaklı şirketler, iyi yönetim becerileri ile performanslarının her zaman olduğundan daha da iyiye gittiğini görebiliyor.
Evden Çalışma
Evden çalışma modelinin başarısı iş hayatında tartışılırken, Valoir araştırma şirketinin 2020 için hazırladığı uzaktan çalışma araştırması daha somut ve gerçekçi verileri karşımıza çıkarıyor. Araştırma sonuçlarına göre; uzaktan çalışma modeline geçen bireylerin yüzde 86’sı üretkenliklerinin üst seviyede arttığını ifade etmiş, grubun içerisinden yüzde 40’dan fazlası da gelecekte de evden çalışmaya devam etmek istediklerini belirtmişlerdir.
Evden çalışmayı destekleyen büyük şirketlerden Google, çalışanları için evden çalışma uygulamasını Temmuz 2021’e kadar uzattığını açıklamıştır. Twitter ise aldığı kararla, evden çalışması mümkün olan çalışanlarının “süresiz” olarak bu çalışma şeklinde devam etmesini mümkün kılmıştır.
İş Hayatının Geleceği
İlerleyen günlerde iş hayatında fiziksel etkileşimin daha az, teknolojik bağlantıların daha yoğun kullanıldığı bir süreç bekleniyor. İş dünyasının artık işlev görmeyen pek çok alanının revize edilmesi, doğruların ve işlevselliğin üst seviyeye taşınması yaşanan sürecin kazandıracağı değişiklikler olarak öngörülüyor.